Bij elke speellocatie moet minimaal 1 dartbaan aanwezig zijn die aan onderstaande eisen voldoet. Heeft jouw speellokatie nog geen dartbaan die aan deze eisen voldoet en heb je hulp nodig bij het maken van een dartbaan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Nog geen speellokatie? Bij de Leidse Dart Vereniging (thuisbasis van de Leidse Dartbond) is voldoende plek en ben je met jouw team van harte welkom. De Leidse Dart Vereniging is gevestigd aan de Voorschoterweg 8B in Leiden en beschikt over 8 professionele dartbanen.

Dartbord ophangen

Een dartbord ophangen is de eerste stap in het spelen van een succesvol spel darts. Dit is echter veel meer dan slechts een spijker in de muur slaan en het bord er aan ophangen. Om een bord goed op te hangen dien je de juiste maten aan te houden, deze maten zijn officieel vast gelegd in de spelregels, zo heeft biedt locatie een juiste kans om het spel te spelen. In dit artikel zul je alle benodigde informatie vinden, zodat een dartbord ophangen kinderspel wordt.

Afstand dartbord

De afstand is de ruimte tussen het dartbord en de Oche, waar de speler tegenaan zal staan. Deze dient zeer exact gemeten te worden. De afstand dient 237 cm te zijn, of te wel 2,37 meter. Belangrijk hierbij is dat dit gemeten wordt tot de voorkant van het bord, niet tot de muur! Dit scheelt al snel een aantal cm waardoor de verhoudingen niet kloppen. Als deze verhoudingen niet kloppen kunnen, zeker getrainde spelers, sterk uit balans raken.

Hoogte dartbord

Ook de hoogte van het bord is erg belangrijk, allereerst is het belangrijk dat het bord wordt opgehangen aan een vlak dat haaks staat op het vlak waarop de oche is aangebracht. Vervolgens dient het bord vanaf de grond precies 173 cm of 1,73 meter hoog te hangen. Dit is gemeten tot het midden van de Bullseye. Vanzelfsprekend is ook de hoogte van het bord erg belangrijk in het spel van de getrainde spelers, hier dient dus niet vanaf geweken te worden.

Oche

De oche moet minimaal 61 centimeter breed zijn en de hoogte moet tussen de 3,8 en 6 centimeter zijn. Ter controle van deze 2 afmetingen kan de diagonale lijn tussen het hart van het dartbord tot de oche gemeten worden. Deze behoort dan 2,934m te zijn.